Bent u het slachtoffer van een ongeval door de schuld van een ander en heeft u daarbij letsel opgelopen? Dan krijgt u altijd te maken met immateriële schade. De immateriële schade heeft betrekking op de pijn en het verdriet van het slachtoffer. Dit psychische leed moet altijd vergoed worden door de aansprakelijke tegenpartij. De vergoeding die u hiervoor krijgt, wordt smartengeld genoemd.

Laat uw schadevergoeding claimen door een ervaren jurist

Wilt u smartengeld claimen voor de immateriële schade? Dan helpen wij u graag verder. Onze ervaren juristen werken geheel gratis voor letselschadeslachtoffers. Wij regelen de maximale smartengeldvergoeding en alvast een voorschot op die vergoeding voor u. Vul het contactformulier in met uw naam, telefoonnummer en ongeval. Onze letselschade advocaten bellen u dezelfde werkdag nog terug.

Wilt u meer weten over gratis juridische hulp bij letselschade? Lees hier hoe dat mogelijk is of ga naar de pagina Gratis advies bij letselschade.

Smartengeld claimen? Neem contact op!

Immateriële schade de betekenis

Als u betrokken raakt bij een ongeval, krijgt u te maken met materiële en immateriële schade. De materiële schade heeft betrekking op alle kosten die in geld zijn uit te drukken, zoals:

  • Medische kosten
  • Reiskosten
  • Misgelopen inkomsten
  • Huishoudelijke hulp
  • Materiële eigendommen
  • Etc.

Allemaal schadeposten waar een duidelijk prijskaartje aan te hangen is. In tegenstelling tot de immateriële schade.

In de Van Dale staat de volgende betekenis van immaterieel:

                   “Niet-tastbaar, geestelijk”

Immateriële schade doelt dan ook op de ‘verborgen’ geestelijke schade. Deze schade is niet zichtbaar voor het blote oog. Hierdoor lopen slachtoffers vaak tegen een muur van onbegrip op bij de verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij. Helaas speelt dit vaak ook in de eigen omgeving.

Immateriële schade voorbeelden

De immateriële schade is dus niet in geld uit te drukken. Het is immers geen schade die met geld te repareren of te herstellen valt. Maar daarvoor is de immateriële schadevergoeding ook niet bedoeld. Deze vergoeding is bedoeld als een verzachting voor de pijn en het verdriet van het slachtoffer. Hieronder volgen enkele voorbeelden van immateriële schade:

  • Last van letsel (belemmeringen, pijn)
  • Onzeker (bijvoorbeeld door littekens)
  • Verdriet
  • Lichte tot zware depressie
  • Stemmingswisselingen
  • Woedeaanvallen
  • Angstklachten
  • Trauma’s
  • Verminderde levensvreugde

Deze vormen van psychisch letsel worden vergoed in de vorm van smartengeld. Ga voor meer informatie naar de pagina Smartengeld.

Hoe hoog is de vergoeding voor immateriële schade?

De hoogte van de vergoeding voor immateriële schade is per persoon en per ongeval verschillend. Dit komt doordat:

  1. Het ongeval altijd anders is (oorzaak, plek, betrokkenen, etc.)
  2. De letselschade per persoon verschilt
  3. Ieder slachtoffer een heel persoonlijk herstelproces doormaakt

Daarom kunnen er geen vaste bedragen bestaan voor smartengeld. Wel verschijnt er elk jaar een Smartengeldgids die wordt samengesteld door de ANWB. In deze Smartengeldgids staan de uitgekeerde smartengeldbedragen in letselschadezaken. Dit dient dan ook als leidraad voor juristen.

Wilt u meer weten over de Smartengeldgids? Ga dan naar de pagina Smartengeldgids.

Smartengeld claimen? Neem contact op!

Berekening immateriële schade

De Smartengeldgids wordt dus als leidraad gebruikt, maar hoe verloopt de uiteindelijke berekening? Voor de berekening en bepaling van de immateriële schade wordt gekeken naar:

  • De ernst van het ongeluk
  • De ernst van het letsel
  • De invloed van ontstane littekens
  • Hoeveel pijn en verdriet het slachtoffer heeft (gehad) van het ongeluk
  • De lichamelijke beperkingen die zijn ontstaan door het letsel
  • Hoe het herstelproces is verlopen
  • De leeftijd van het slachtoffer

Veel van deze punten kunnen pas beantwoord worden als uw herstelperiode ten einde is. Of als er geen zicht meer is op verder herstel. In de tussentijd claimen wij alvast een voorschot voor u op de immateriële schadevergoeding.

Ga voor meer informatie naar de pagina Smartengeld berekenen.

Immateriële schade claimen

U wilt graag een compensatie voor de emotionele schade. Deze compensatie is voor veel letselschadeslachtoffers meer waard dan de materiële schadevergoeding. Het laat immers zien dat de tegenpartij uw leed erkent en uw letsel niet probeert te bagatelliseren.

En toch doen veel verzekeringsmaatschappijen moeilijk over de hoogte van de immateriële schadevergoeding. Dit is logischerwijs heel erg pijnlijk voor de slachtoffers. Daarom adviseren wij alle letselschadeslachtoffers om altijd gratis juridische hulp in te schakelen voor het claimen van smartengeld. Dan weet u dat u krijgt waar u recht op heeft.

Onze juristen zijn dagelijks bezig met letselschadezaken en het claimen van smartengeld. Wij weten hoe belangrijk erkenning is voor de slachtoffers en handelen daar ook naar. Daarom regelen wij de maximale smartengeldvergoeding voor u. Richt u zich volledig op uw herstel, dan regelen wij alvast een voorschot voor u op de schade. Neem contact met ons op voor uw recht op smartengeld!

Vragen? Neem contact op!

Icon Calculator

Zelf berekenen

U wilt graag direct uw letselschade berekenen nadat u betrokken bent geraakt bij een ongeval.

Icon Free 2

Gratis

Onze juridische hulp is voor slachtoffers van ongevallen geheel gratis!

Icon Ervaren

Ervaren

Wij hebben meer dan 15 jaar ervaring met het succesvol claimen van letselschade.