Letselschade fietsongeluk met andere fietser

Een ongeluk op de fiets gehad? In Nederland gebeuren per jaar duizenden ongelukken tussen fietsers onderling. Hoewel steeds meer aandacht wordt gegeven aan het veiliger maken van fietspaden, is er de laatste jaren geen grote daling van ongelukken tussen fietsers te bespeuren. Dit heeft vooral te maken met de toegenomen verkeersdrukte op de fietspaden (skaters, hardlopers en brommers. Maar ook steeds meer elektrische fietsers) en de algemene trend van toegenomen verkeersdrukte in de grote steden. In sommige gevallen wordt daarbij ernstige letselschade door fietsongeval opgelopen. Maar wat mag worden verstaan onder letselschade en welke kosten komen daarvoor in aanmerking?

Letselschade bedragen

U kunt meer letselschade claimen na een ongeluk met een andere fietser dan u denkt

In de Nederlandse wet is geregeld dat fietsers na een ongeluk met een motorvoertuig een extra wettelijke bescherming wordt geboden, maar die geldt niet specifiek bij een aanrijding met een andere ongemotoriseerde verkeersdeelnemer. De te claimen letselschade bestaat naast de fysieke schade die is opgelopen, vaak ook uit een groot aantal andere (soms immateriële) financiële schadeposten. Fietsers die net een been of arm hebben gebroken door toedoen van een andere fietser, hebben bijvoorbeeld ook schade opgelopen aan hun kleding, aan hun fiets, lopen misschien studievertraging op en hebben vaak voor een tijdje huishoudelijke hulp nodig. Een wat oudere fietser met nog meer fysieke ongemakken kan zelfs voor een langere tijd uitgeschakeld zijn.

Schadevergoeding berekenen

Wie betaalt uw letselschade als u een ongeluk op de fiets hebt gehad?

Als er sprake is van een ongeluk op de fiets tussen twee zwakke verkeersdeelnemers (ongemotoriseerde verkeersdeelnemers), dan moet de eisende partij aansprakelijkheid aantonen of de tegenpartij moet deze erkennen. In 99% van alle letselschadegevallen tussen fietsers zal de aansprakelijkheidsverzekering (APV) uitkomst bieden. Maar wat nou als iemand niet over zo’n APV beschikt? Dan kan letselschade persoonlijk worden verhaald op diegene waarvan schuld kan worden vastgesteld, mits deze niet allang met de noorderzon is vertrokken natuurlijk. Als er ook nog eens geen getuigen waren van het ongeval, dan wordt in de praktijk het aansprakelijk stellen wel erg lastig.

Wat moet ik doen vlak na een zwaar fietsongeluk met een andere fietser?

Of iemand daadwerkelijk over een APV (Algemene Aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren) beschikt, is in de praktijk altijd nog maar de vraag. U zult dus altijd de naam en het liefst ook het adres van iemand moeten noteren. Maar als u net uw been heeft gebroken of in een greppel ligt, kunt u waarschijnlijk niet echt proactief optreden. Het beste is dan ook om gelijk de politie in te schakelen of een getuige te vragen om de politie te bellen. Het claimen van schade gaat in de praktijk een stuk gemakkelijker als er een proces-verbaal is opgesteld. Uiteraard kunt u bij een klein fietsongeval natuurlijk wel proberen om het onderling op te lossen door naam en adresgegevens uit te wisselen.

Verjaringstermijn letselschade na fietsongeluk

Vlak na een ongeluk op de fiets heeft u waarschijnlijk nog geen idee welke mogelijke kosten er op u af komen. Daarom is het zaak om direct een letselschade jurist in te schakelen die alle letselschadeposten voor u op een rij kan zetten. Na vijf jaar (verjaringstermijn) kunt u het verhalen van letselschade wel op uw buik schrijven. Er is dus zeker enige haast bij geboden. Maar soms raakt door alle medische onderzoeken en beslommeringen de noodzaak om actief letselschade te gaan verhalen wat op de achtergrond. Toch is één telefoontje vaak al voldoende. De juridische specialisten van JBL&G staan voor u klaar. Door snel en zorgvuldig alle letselschadeposten te inventariseren en de verzekeraar van de tegenpartij daarvan in kennis te stellen, heeft u meer kans op een complete compensatie.

Een overzicht van vergoedingen die u na een fietsongeluk kunt claimen:

  • Reparatiekosten voor uw fiets;
  • Beschadigde kleding vergoeding;
  • Vergoeding eigen risico en kosten opname ziekenhuis / overige medische kosten;
  • Reiskosten naar medische specialisten of artsen;
  • Vergoeding voor mogelijk loonderving;
  • Hulp in de huishouding;
  • Studievertraging;
  • Smartengeld;
  • Gemiste pensioenopbouw;
  • Overige kosten die u zonder het ongeval niet gemaakt zou hebben.

Uitgebreid berekenen van letselschade na een fietsongeluk en dan?

Via deze site kunt u een uitgebreide berekening maken van de door u opgelopen letselschade na een fietsongeluk. Om een complete inventarisatie te maken van alle kosten, is het zeker verstandig een specialist in te schakelen. Bij JBL&G kunt u geheel gratis het gehele letselschadetraject na een fietsongeluk in gang zetten. Alle kosten die door ons worden gemaakt, worden vergoed door de verzekering van de tegenpartij. Wij verzorgen voor u tevens mogelijke voorschotten voor kosten die u nu al maakt.

JBL&G biedt professionele juridische hulp vlak na uw fietsongeluk

JBL&G helpt ongemotoriseerde verkeersdeelnemers al 20 jaar met het claimen van opgelopen letselschade na een ongeluk met andere fietsers of voetgangers. Voor een volledige letselschadeberekening is het verstandig onze medewerkers uw zaak persoonlijk te laten beoordelen. Laat uw gegevens achter en wij nemen dezelfde werkdag nog contact met u op. Heeft als fietser een aanrijding gehad met een auto? Ook dan kunnen wij u helpen. Zelfs als het ongeluk op de fiets (deels) uw schuld was.

Neem contact met ons op!

Icon Calculator

Zelf berekenen

U wilt graag direct uw letselschade berekenen nadat u betrokken bent geraakt bij een ongeval.

Icon Free 2

Gratis

Onze juridische hulp is voor slachtoffers van ongevallen geheel gratis!

Icon Ervaren

Ervaren

Wij hebben meer dan 15 jaar ervaring met het succesvol claimen van letselschade.