Fietsongeluk: Letselschade fietser door aanrijding met auto

JBL&G helpt u als fietser bij het berekenen van alle kosten die u door een aanrijding met een auto heeft moeten en nog gaat maken. Heeft u als fietser onlangs letselschade opgelopen door een fietsongeluk (aanrijding met een auto)? Als ervaren letselschadespecialisten weten wij welke kosten u op de tegenpartij kunt verhalen. Als zwakke verkeersdeelnemer in het wegverkeer is wettelijk geregeld dat u de kosten voor letselschade op de autobestuurder kunt verhalen. Zelfs als het ongeluk door een fout van u is ontstaan. Bekijk hier de mogelijke schadeposten die u kunt claimen na een aanrijding met een automobilist.

Letselschade claimen

Hoe is dat wettelijk geregeld tussen fietsers en automobilisten?

In de wet is geregeld dat een sterke verkeersdeelnemer een extra verplichting heeft om goed op te letten in het verkeer.

  • Ook als u als fietser door rood rijdt, door een auto wordt geschept en daarbij letselschade oploopt, zal de automobilist meestal minstens 50% van de schadevergoeding moeten voldoen.
  • De letselschade zal door de verzekeraar van de auto aan u als fietser moeten worden uitgekeerd.
  • Een fietser of voetganger tot 14 jaar is extra beschermd. De bestuurder van de auto is vrijwel altijd aansprakelijk voor alle schade die een kind oploopt.

De enige uitzondering hierop is als de automobilist kan aantonen dat het fietsongeluk is gebeurd door overmacht. Dat is het geval wanneer het ongeluk met de fietser niet te voorkomen was. In de meeste gevallen is overmacht zeer moeilijk te bewijzen. Er moet echt sprake zijn van een heel bijzondere situatie. Daarom is het claimen van letselschade als fietser (zwakke verkeersdeelnemer) in 99% van de gevallen direct mogelijk.

100% uitkering van schadevergoeding bij fout automobilist ten opzichte van fietser

Als de automobilist een fout maakt, bijvoorbeeld door het rood licht rijdt of als hij u als fietsende verkeersdeelnemer geen voorrang geeft bij een rotonde, dan is deze verplicht om 100% schade bij letsel aan de fietser te compenseren. Uiteraard dient deze vergoeding voor letselschade door de verzekeringsmaatschappij van de automobilist uitgekeerd. Letselschade bestaat overigens niet alleen uit medische kosten. Ook de schade die u oploopt door een fietsongeluk omdat u bijvoorbeeld zelf niet meer het huishouden of de tuin kan doen, kan worden geclaimd. Net als de dagen die u heeft moeten missen van het werk of de studievertraging die u oploopt door het ongeval.

Maar wat als de automobilist nou niet of onvoldoende verzekerd is?

Als een automobilist onvoldoende verzekerd is, dan is nog steeds de bestuurder persoonlijk aansprakelijk voor de geleden schade door de fietser. In de praktijk komt dit in Nederland niet meer vaak voor omdat alle automobilisten verplicht WA verzekerd zijn. De Rijksdienst voor het wegverkeer (RDW) voert strikte controles uit om te kijken of alle motorvoertuigen die verplicht minimaal WA verzekerd moeten zijn, ook echt verzekerd zijn. En zelfs als er geen WA verzekering aan een kenteken gekoppeld is, dan nog kan uw letselschade mogelijk geclaimd worden bij het Waarborgfonds Motorverkeer, een fonds dat juist is opgezet om slachtoffers van ongelukken met onverzekerde motorvoertuigen alsnog te kunnen compenseren.

Letselschade verhalen

Automobilist rijdt door na aanrijding met fietser

Als een auto doorrijdt na aanrijding met u als fietser, dan zult u direct aangifte bij de politie moeten doen.

  • Het proces verbaal dient op een later moment als bewijs. Zo kunt u de door u opgelopen letselschade persoonlijk op de bestuurder van de auto te verhalen.
  • Misschien hebben getuigen het ongeluk gezien en weten zij een omschrijving te geven van de auto of hebben zij het kenteken genoteerd.
  • Laat de politie ook de getuigen horen (als dat nog niet is gebeurd).
  • Alle informatie helpt om de door u opgelopen letselschade op de bestuurder van de auto te verhalen.

Letselschade claimen als fietser na ongeluk met auto loont altijd

Als u als fietser letselschade op heeft gelopen door toedoen van een automobilist, en u kunt dit simpelweg bewijzen op basis van bijvoorbeeld medische rapporten, dan loont het claimen van letselschade altijd. En wist u dat de definitie van letselschade tegenwoordig behoorlijk breed wordt geïnterpreteerd? Denkt u maar eens aan verlies van inkomen of bijkomende kosten die u heeft moeten maken om op en neer te reizen naar het ziekenhuis of medische specialisten.

Als fietser snel uw letselschade claimen met hulp van JBL&G

De specialisten van JBL&G zetten in overleg met u snel het volledige claimtraject in gang. Onze hulp is gratis en de kosten die wij maken vergoedt de verzekeraar van de tegenpartij. Mocht dit niet het geval zijn, zullen wij u nooit een rekening sturen. Dit bevestigen wij u ook altijd schriftelijk.

Daarnaast kunnen wij de verzekeraar van de tegenpartij snel een voorschot laten uitkeren aan u voor kosten die u nu al maakt of binnenkort gaat maken, zoals behandelingen. Wilt u meer weten over hoe het claimen van letselschade feitelijk in zijn werk gaat en hoe wij u hierbij kunnen helpen? Bekijk de pagina Hoe werkt het letselschadetraject? of neem direct contact op met onze letselschadespecialisten.

JBL&G en hulp bij fietsongeluk

JBL&G helpt fietsers al 20 jaar met het claimen van opgelopen letselschade na een ongeluk met een auto. Letselschade-berkenen.nl geeft een eerste aanwijzing hoeveel kosten u mogelijk kunt claimen. Voor een complete letselschadeberekening is het verstandig onze medewerkers uw zaak persoonlijk te laten beoordelen. Laat uw gegevens achter en wij nemen vandaag nog contact met u op.

Direct contact opnemen

Icon Calculator

Zelf berekenen

U wilt graag direct uw letselschade berekenen nadat u betrokken bent geraakt bij een ongeval.

Icon Free 2

Gratis

Onze juridische hulp is voor slachtoffers van ongevallen geheel gratis!

Icon Ervaren

Ervaren

Wij hebben meer dan 15 jaar ervaring met het succesvol claimen van letselschade.