Letselschade Berekenen

Letselschade Berekenen

Hersenschudding

Hersenschudding

U heeft een hersenschudding opgelopen na een ongeval. Dit letsel heeft vaak tijdelijk een grote invloed op uw dagelijkse leven. Daarnaast brengt het onverhoopte kosten met zich mee. U wilt deze kosten graag vergoed zien. Daarom adviseren wij u om altijd een schadevergoeding te laten claimen door een ervaren jurist.

Wij werken 100% gratis voor u als letselschadeslachtoffer. Onze juristen gaan altijd voor de maximale schadevergoeding en tussentijdse voorschotten. U herstelt rustig, terwijl de jurist alles voor u regelt. Vul het contactformulier in met uw naam en telefoonnummer. Vertel ons wat er precies is gebeurd. Wij bellen u dezelfde werkdag nog terug.

Definitie hersenschudding

Een hersenschudding ontstaat door een harde stoot of klap op het hoofd. De naam zegt het eigenlijk al. Tijdens een hersenschudding worden de hersenen kort  heen en weer geschud. Letterlijk. Een hersenschudding wordt ook wel een licht traumatisch hersenletsel genoemd.

Een hersenschudding kan onder andere veroorzaakt worden door:

 • Een verkeersongeval
 • Een bedrijfsongeval
 • Een trap van een paard
 • Vallende objecten
 • Val door gladheid

Bij tien procent van de slachtoffers treedt een lichte hersenbloeding op. En bij minder dan één procent kan een ernstige hersenbloeding optreden. Daarom moeten slachtoffers die bewusteloos zijn geweest door de klap de eerste nacht om de één à twee worden wakkergemaakt. Reageert het slachtoffer anders dan normaal? Dan moet gelijk 112 worden gebeld voor een acute ziekenhuisopname.

Bewusteloos door hersenschudding

Door de klap wordt u duizelig of u raakt bewusteloos. Deze bewusteloosheid duurt echter nooit langer dan een kwartier. Het kan het zijn dat u daarna inprentingsstoornissen heeft. Oftewel: geheugenproblemen. Ook dit is slecht van korte duur.

Vroeger dacht men dat een hersenschudding altijd gepaard ging met een korte bewusteloosheid. Dit wordt vandaag de dag tegengesproken. U kunt dus ook een lichte hersenschudding hebben opgelopen als u niet bewusteloos bent geweest. Wij raden u in ieder geval aan om direct naar het ziekenhuis of uw huisarts te gaan na een klap op uw hoofd.

Klachten hersenschudding

De klachten van een hersenschudding verschillen sterk per persoon. Dit is afhankelijk van de klap die u heeft gehad en hoelang u bewusteloos bent geweest. Enkele klachten direct na het ongeval en in een later stadium zijn onder andere:

 • Hoofdpijn
 • Duizeligheid
 • Misselijkheid
 • Vermoeidheid
 • Overgevoelig voor fel licht
 • Wazig zien
 • Gevoeligheid voor geluid
 • Prikkelbaarheid
 • Concentratieproblemen
 • Geheugenproblemen
 • Langzamer van begrip

Deze restverschijnselen gaan meestal allemaal voorbij. Waardoor u geen blijvend letsel overhoudt aan de hersenschudding. Helaas kunnen de klachten wel weken tot maanden aanhouden. Wat zeer vervelend is voor u als slachtoffer.

Gevolgen hersenschudding

De gevolgen van een hersenschudding zijn zeer uiteenlopend. Zoals u hierboven heeft kunnen lezen zijn sommige slachtoffers na enkele dagen van de klachten verlost. Andere hebben helaas weken tot maanden last van de restverschijnselen. In beide gevallen hebben de klachten een grote invloed op uw dagelijkse leven.

Bijvoorbeeld als u een beroep heeft waarbij u zeer geconcentreerd moet zijn, zoals chirurg. Of een beroep waarbij u moet hoofdrekenen, zoals accountant. Dan bent u tijdelijk niet zo productief en nauwkeurig als voorheen. Daarnaast heeft het gevolgen voor u thuissituatie. Ook daar moet u tijdelijk gas terugnemen. En stel dat u een intensieve sport beoefend, dan is het ook verstandig om daar even rust van te nemen.

Herstel hersenschudding

Vroeger dacht men dat slachtoffers van een hersenschudding bedrust nodig hadden. Tegenwoordig wordt dat niet meer geadviseerd en zelfs afgeraden. Uiteraard is het wel verstandig om rustig aan te doen. Wanneer u weer kunt werken of uw studie kunt hervatten, hangt af van uw specifieke klachten.

Uw huisarts zal u hoogstwaarschijnlijk adviseren om langzaam uw activiteiten weer op te pakken. Daarbij moet u niets proberen te forceren. Het is in dezen belangrijk dat u ten alle tijden goed blijft luisteren naar de signalen van uw lichaam.

Vermijd situaties waarbij u weer een klap tegen uw hoofd kunt krijgen. Uw hersenen hebben de tijd nodig om weer volledig te herstellen. Een nieuwe klap kan de situatie ernstiger maken. Blijven de klachten aanhouden? Ga dan naar uw huisarts om u verder te laten onderzoeken.

Schadevergoeding hersenschudding

Is het ongeluk (deels) door iemand anders veroorzaakt? Dan heeft u recht op schadevergoeding. In sommige gevallen heeft u zelfs recht op schadevergoeding als u het ongeval alleen heeft veroorzaakt. Bijvoorbeeld wanneer u als voetganger bent aangereden door een motorvoertuig.

Wij raden u aan om altijd een schadevergoeding te laten claimen. De letselschade kosten kunnen vaak hoger oplopen dan u verwacht. Daarnaast weet u niet hoe lang u last gaat hebben van restverschijnselen. Tijdens uw herstelperiode kunt u wellicht minder werken, uw deel in het huishouden niet doen of uw favoriete vrije tijdsbesteding niet uitvoeren.

Voorbeelden van schadeposten:

 • Misgelopen inkomsten
 • Studievertraging
 • Alle medische kosten
 • Reiskosten
 • Hulp in het huishouden
 • Kinderopvang
 • Honden uitlaatservice
 • Kosten zonder nut: u kunt bijvoorbeeld tijdelijk geen gebruik maken van uw sportabonnement
 • Beschadiging persoonlijke eigendommen
 • Smartengeld

Ga voor een uitgebreider overzicht van alle mogelijke schadeposten naar de pagina Schadeposten bij letselschade.

Al deze schadeposten komen voor vergoeding in aanmerking. Vaak komen er schadeposten naar voren waar u nooit aan had gedacht. Daarom is het altijd verstandig om een ervaren jurist in te schakelen die alles tot in de puntjes voor u regelt.

Wilt u alvast een schatting van het bedrag aan schadevergoeding? Ga dan naar de pagina Letselschade berekenen.

Smartengeld hersenschudding

U heeft hierboven al gezien dat één van de schadeposten smartengeld is. Deze vergoeding krijgt u voor uw pijn, uw verdriet en uw (tijdelijk) verminderde levenslust. Dit is namelijk allemaal veroorzaakt door het ongeval.

Smart kan natuurlijk niet in geld worden uitgedrukt. Of met geld worden gelijmd. Het gaat dan ook meer om erkenning voor het leed dat u ervaart. Om die reden is het smartengeld in het leven geroepen. Als u letsel erkend wordt, kunt u zich berustten in de situatie. En dat is heel belangrijk als u rustig wilt herstellen.

Wilt u alvast een schatting van het bedrag aan smartengeld? Ga dan naar de pagina Smartengeld berekenen.

Wilt u weten of u recht heeft op schadevergoeding? Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Onze juristen zoeken het graag voor u uit.

Zelf berekenen

U wilt graag direct uw letselschade berekenen nadat u betrokken bent geraakt bij een ongeval.

Gratis

Onze juridische hulp is voor slachtoffers van ongevallen geheel gratis!

Ervaren

Wij hebben meer dan 15 jaar ervaring met het succesvol claimen van letselschade.