Letselschade Berekenen

Letselschade Berekenen

Wettelijke rente berekenen

Wettelijke rente berekenen

De wettelijke rente moet berekend worden vanaf het moment van het ongeval. Immers, u lijdt sinds dat moment letselschade door een aansprakelijke tegenpartij. Het totale bedrag aan rente wordt berekend aan de hand van een periodiek percentage, vastgesteld door de overheid.

Laat uw wettelijke rente berekenen door een ervaren jurist

Onze juristen hebben veel ervaring met allerlei soorten letselschadezaken. In bijna al die zaken komt de wettelijke rente aan bod. Het berekenen van deze rente is zeer complex en specifiek. Neem contact met ons op voor gratis juridische hulp bij letselschade. Vul het contactformulier in met uw naam, telefoonnummer en vertel ons over uw ongeval. Wij bellen u dezelfde werkdag nog terug.

Wilt u meer weten over gratis juridische hulp bij letselschade? Ga dan naar de pagina Gratis advies bij letselschade.

De definitie van wettelijke rente

Vanaf het moment dat u letselschade heeft opgelopen door een aansprakelijke tegenpartij gaat de wettelijke rente in. Immers, is de aansprakelijke tegenpartij aan te wijzen als de (hoofd)veroorzaker van het ongeval. Vanaf het moment van het ongeval is de wederpartij u dus een vergoeding verschuldigd. Dit geldt voor het hele bedrag aan schadevergoeding, inclusief het smartengeld.

Het duurt vaak even voordat de verzekeraar de aansprakelijkheid wil erkennen. De verzekeraar wil immers zeker weten dat het ongeluk te wijten is aan de bij hen verzekerde tegenpartij. Toch heeft het slachtoffer dan wettelijk gezien al recht op schadevergoeding. Dat betekent dan ook dat de wederpartij vanaf het moment van het ongeval in gebreke is.

De wettelijke rente wordt periodiek aangepast door de overheid. Is er een aanpassing gemaakt, dan wordt dat officieel bekendgemaakt in het Staatsblad.

Wilt u meer weten over uw recht op schadevergoeding? Ga dan naar de pagina Claim schadevergoeding bij letsel.

Hoe wordt de wettelijke rente berekend?

De berekening van de wettelijke rente wordt meegenomen in de totale som van de uiteindelijke schadevergoeding. Deze rente moet per schadepost worden berekend. Maar hoe wordt dit dan precies berekend?

De wettelijke rente over de verschillende schadeposten gaat van start op het moment van de transactie van die schadepost. Een voorbeeld ter illustratie:

  • U heeft materiële schade opgelopen ten tijde van het ongeval. Dan gaat de rente voor deze schadepost direct lopen na het ongeval.
  • U heeft huishoudelijke hulp nodig door het ongeval. Dan gaat de rente voor schadepost in op het moment dat de huishoudelijke hulp van start gaat, dan wel dat de behoefte aan de huishoudelijke hulp ontstaat.

Wilt u meer weten over de mogelijke schadeposten na een ongeluk met letselschade? Ga dan naar de pagina Schadeposten bij letselschade.

De berekening van de wettelijke rente vergt een hoop tijd en precisie. Laat dit dan ook voor u doen door één van onze ervaren juristen.

Wettelijke rente online berekenen

Het Nederlands Rekencentrum Letselschade stelt op hun website een rekentool voor wettelijke rente beschikbaar. Hier kunt u als slachtoffer terecht om de rente over uw letselschade te berekenen door middel van een stappenplan. Het stappenplan bestaat uit het invoeren van:

  1. Uw naam of dossiernummer met begin- en einddatum
  2. Alle afzonderlijke schadeposten: datum, bedrag en omschrijving
  3. Alle ontvangen voorschotten: datum, bedrag en omschrijving

Wanneer u al deze gegevens heeft ingevuld, berekent de rekentool van NRL de wettelijke rente over al uw schadeposten.

Wij adviseren u om de wettelijke rente te laten berekenen door een ervaren jurist. Dat scheelt u een hoop kostbare tijd en u weet zeker dat er geen enkele schadepost wordt vergeten. Neem vandaag nog contact met ons op. Dan gaan onze juristen voor u aan de slag.

Zelf berekenen

U wilt graag direct uw letselschade berekenen nadat u betrokken bent geraakt bij een ongeval.

Gratis

Onze juridische hulp is voor slachtoffers van ongevallen geheel gratis!

Ervaren

Wij hebben meer dan 15 jaar ervaring met het succesvol claimen van letselschade.