Letselschade Berekenen

Letselschade Berekenen

Immateriële schadevergoeding

Immateriële schadevergoeding

U heeft altijd recht op immateriële schadevergoeding na een ongeval. Dit is de schadevergoeding die u ontvangt voor het leed dat direct of indirect wordt veroorzaakt door het ongeval. Wilt u weten wat de hoogte van uw immateriële schadevergoeding is? Onze juristen doen graag een indicatie voor u.

Claim uw recht op immateriële schadevergoeding

Wij bieden 100% gratis juridisch advies en juridische hulp aan letselschadeslachtoffers. Onze juristen gaan altijd voor de maximale schadevergoeding. Hier zit de immateriële schadevergoeding bij inbegrepen. Wilt u zich gehoord voelen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Vul uw naam en telefoonnummer in. Vertel ons uw verhaal. Wij bellen u dezelfde werkdag nog terug.

Wat is een immateriële schadevergoeding? Materiële versus immateriële schade

Als u na een ongeluk letsel heeft opgelopen, krijgt u altijd te maken met materiële en immateriële schade. De materiële schade is alle schade die in geld is uit te drukken, zoals:

 • Medische kosten
 • Reiskosten
 • Gemiste inkomsten
 • Huishoudelijke hulp
 • Kinderopvang
 • Schade aan persoonlijke eigendommen
 • Etc.

Al deze schadeposten en meer moeten door de aansprakelijke tegenpartij worden vergoed.

Wilt u meer weten over mogelijke schadeposten? Ga dan naar de pagina Schadeposten bij letselschade.

De immateriële schade daarentegen is niet met geld te herstellen. Dit is het deel van de emotionele schade waar elk slachtoffer in meer of mindere mate mee te maken krijgt. Pijn, verdriet, belemmeringen door het letsel en de bijkomende verminderde levenskwaliteit, zowel bij tijdelijk als bij blijvend letsel. Deze vergoeding noemen we ook wel de smartengeld vergoeding.

Ga voor meer informatie naar de pagina Immateriële schade.

Erkenning voor uw leed

Als u het slachtoffer bent van een ongeval is het zeer belangrijk dat uw leed wordt erkend. De eerste stap richting herstel gaat immers gepaard met erkenning. Als uw klachten niet worden erkend, is het zeer moeilijk om het genezingsproces te starten. U blijft immers achter met een gevoel van onbegrip en onverwerkt verdriet.

Het smartengeld dient dan ook ter compensatie en als erkenning voor uw leed: de pijn, het verdriet, de belemmeringen en de verminderde levenskwaliteit die u ervaart ten gevolge van het letsel. Deze vergoeding wordt zeer zorgvuldig berekend op basis van uw persoonlijke situatie.

Berekening immateriële schadevergoeding

De emotionele schadevergoeding berekenen is een zeer complexe stap in het letselschadetraject. Het is onmogelijk om uw smartengeldvergoeding te berekenen door middel van een computergestuurde test. Bij de uiteindelijk berekening moet rekening gehouden worden met:

 • De ernst van uw letsel; is het letsel tijdelijk of blijvend?
 • De ernst van het ongeval
 • Zijn er zichtbare littekens? En welke invloed hebben die littekens op uw gemoedstoestand?
 • De belemmeringen van het letsel in uw dagelijkse leven
 • De invloed van het letsel op uw gemoedstoestand
 • De toekomstige consequenties van uw letsel
 • De herstelperiode: inspanning en tijdsduur
 • De pijn die u heeft geleden
 • Uw leeftijd

Er wordt dus een hele specifieke berekening gemaakt, die totaal gericht is op uw ervaringen tijdens en na het ongeval en de herstelprocedure. Daarnaast wordt gekeken naar de toekomstige consequenties die het letsel hebben op uw leven. Immers, blijvend letsel verandert uw leven compleet. Daar moet dan ook absoluut rekening mee gehouden worden. Smartengeld is immers ook een compensatie voor uw verminderde levenskwaliteit, die vaak gepaard gaat met blijvend letsel.

Lees meer over het claimen van smartengeld op de pagina Smartengeld claimen: vergoeding voor immateriële schade.

Smartengeldgids als tool voor immateriële schadevergoeding

Onze juristen kijken ook naar de uitspraak van rechters in andere rechtszaken. Hiervoor gebruiken wij onder meer de Smartengeldgids. Deze gids geeft uitspraken weer in allerlei soorten letselschadezaken op het gebied van smartengeldvergoedingen. De bedragen krijgen altijd een 10% verhoging, omdat in een rechtszaak naar voren kwam dat de bedragen veel te laag zijn. JBL&G is het daar roerend mee eens.

Wilt u meer weten over de Smartengeldgids? Ga dan naar de pagina Smartengeldgids.

Voor al uw vragen, of een indicatie van uw smartengeldvergoeding kunt u contact met ons opnemen. Onze juristen gaan achter de maximale smartengeldvergoeding voor u aan. En minstens zo belangrijk: wij trekken uw klachten nooit in twijfel. Profiteer van gratis juridische hulp bij letselschade. Onze juristen staan u bij met raad en daad.

Zelf berekenen

U wilt graag direct uw letselschade berekenen nadat u betrokken bent geraakt bij een ongeval.

Gratis

Onze juridische hulp is voor slachtoffers van ongevallen geheel gratis!

Ervaren

Wij hebben meer dan 15 jaar ervaring met het succesvol claimen van letselschade.