Letselschade Berekenen

Letselschade Berekenen

Littekens

Littekens

U heeft littekens opgelopen door een ongeval met letselschade tot gevolg. Deze littekens kunnen een belemmering zijn voor uw zelfvertrouwen. Zelfs als de littekens niet voor iedereen zichtbaar zijn. U heeft recht op een schadevergoeding voor deze littekens als iemand anders (deels) aansprakelijk is voor het ongeval. Laat deze schadevergoeding voor u claimen door een ervaren jurist.

Wij bieden u 100% gratis juridische hulp en advies. Onze juristen gaan altijd voor de maximale schadevergoeding en tussentijdse voorschotten. Laat uw letselschadezaak aan ons over, dat scheelt u een heleboel tijd en complexe juridische discussies. Vul het contactformulier in met uw naam en telefoonnummer. Vertel ons over het ongeval. Wij bellen u dezelfde werkdag nog terug.

Wat zijn littekens?

Littekens zijn de afdrukken, strepen of vlekken die zichtbaar blijven op uw huid, nadat uw letsel is genezen. Deze zichtbare afwijkingen van uw huid kunnen met de tijd vervagen, maar ook zichtbaar blijven. Dit hangt af van de ernst van het letsel waaruit ze zijn ontstaan, uw huidstructuur en de duur van het genezingsproces.

Littekens kunnen onder andere ontstaan door een:

 • Verkeersongeval
 • Bedrijfsongeval
 • Hondenbeet
 • Trap van een paard
 • Gat in de weg
 • Vallend object

Uw lichaam maakt zelf littekenweefsel aan om de verbroken continuïteit van het beschadigde weefsel te herstellen. Dit littekenweefsel heeft echter niet dezelfde samenstelling als het beschadigde weefsel. Daardoor ontstaan er blijvende ontsieringen op uw huid.

Klachten bij littekens

Veel mensen denken dat littekens alleen psychische klachten met zich meebrengen. En zelfs dat wordt vaak door mensen gebagatelliseerd. Het is maar een streep of een vlek, zo erg is het toch niet? Terwijl het voor u heel naar kan zijn. De ontsieringen van uw huid kunnen u heel erg onzeker maken. Littekens zorgen daarnaast ook voor lichamelijke klachten, zoals:

 • De ontsierde huid blijft opgezwollen
 • De kleur van de beschadiging vervaagt niet
 • Het litteken jeukt, irriteert of doet pijn
 • Vervorming van het litteken: dikker, groter of hoger
 • Het litteken verhardt
 • De ontsiering zorgt voor een belemmering in het bewegen van het beschadigde gewricht

De ontsieringen zijn het beste te behandelen als de beschadigingen niet ouder dan twee jaar zijn. Daarna is de beschadiging uitgerijpt en wordt het veel lastiger om de beschadiging te verminderen.

Gevolgen van littekens

Littekens kunnen een zeer grote invloed hebben op uw dagelijkse leven. Stel dat u door een hond in uw gezicht bent gebeten, dan kan het zijn dat u hier een groot zichtbaar litteken aan overhoudt. Deze ontsiering kan u belemmeren in uw dagelijkse leven. Stel dat u voor de klas stond, maar nu niet meer voor de dag durft te komen, omdat u zich onzeker voelt of u schaamt voor het litteken.

Maar niet alleen een ontsiering in uw gezicht kan voor onzekerheden zorgen. Als u littekens heeft over de rest van uw lichaam vindt u het wellicht moeilijk om in de zomer een korte broek of een T-shirt te dragen, naar het strand te gaan of zelfs intiem te zijn met uw partner. Al deze onzekerheden drukken een zware stempel op uw gemoedstoestand.

Daarnaast zorgen sommige ontsieringen ervoor dat het lastiger is het beschadigde gewricht te bewegen. Dit kan u belemmeren in uw werk, in het huishouden en tijdens het beoefenen van uw hobby’s.

Herstel van littekens

Uw huid heeft het vermogen zichzelf te herstellen na een huidbeschadiging. Hierdoor kunnen echter wel littekens ontstaan. Littekens ontstaan meestal niet als alleen de opperhuid beschadigd raakt en het genezingsproces snel verloopt. Heeft u echter diepe wonden opgelopen en duurt het herstelproces lang? Dan heeft u een grotere kans op blijvende littekens.

Probeer te voorkomen dat uw wond gaat infecteren. Infecties zorgen ervoor dat het genezingsproces langer duurt en verhogen de kans op blijvende ontsieringen. Is uw wond gesloten en zijn eventuele hechtingen eruit? Dan kunt u siliconengel of -pleisters op de littekens aanbrengen om de zichtbaarheid te verminderen, de beschadigde huid zachter te laten worden en pijnlijke klachten weg te nemen.

Het is ook mogelijk om ontsieringen operatief te laten verwijderen. Dit wordt gedaan door een plastisch chirurg. Of u kunt corticosteroïdeninjecties toegediend krijgen, die het litteken langzaam laten vervagen. Dit is echter meestal wel een pijnlijke behandeling, waarvoor u twee tot drie keer terug moet komen.

U kunt uw littekens ook laten bevriezen (cryotherapie), om de hoogte te verminderen. Of laten laseren. Helaas komen de ontsieringen dan vaak wel weer terug. Al met al kunt u het beste met uw huisarts bespreken wat de opties zijn. Van uw huisarts kunt u dan een doorverwijzing krijgen naar een specialist.

Schadevergoeding bij littekens

Wij adviseren u om altijd een schadeclaim te laten indienen bij littekens die zijn veroorzaakt door letselschade. De kosten voor ontstane littekens kunnen namelijk onverhoopt hoog oplopen. Bijvoorbeeld als u speciale behandelingen ondergaat om de ontsieringen te verminderen. Al deze kosten moeten vergoed worden door de aansprakelijke tegenpartij.

Smartengeld voor littekens

U heeft ook altijd recht op smartengeld na een ongeval met letselschade. Deze vergoeding heeft betrekking op het psychische gedeelte van het letsel en de blijvende ontsiering, die ervoor kan zorgen dat u minder levensvreugde ervaart. Bijvoorbeeld als u altijd bedekt over straat gaat of zich onprettig voelt. Het smartengeld is een vergoeding voor dit leed.

Soms kunt u ook vervelende blikken krijgen van mensen. Sommige mensen kunnen u vragen stellen, u aanstaren of vervelende opmerkingen maken. Ook dit kan uw levenskwaliteit flink aantasten. Misschien durft u amper de straat nog op. Wij adviseren u om met een psycholoog in gesprek te gaan als het uw gemoedstoestand ernstig aantast. U hoeft zich geen zorgen te maken over eventuele kosten. Die moeten namelijk vergoed worden door de aansprakelijke tegenpartij.

Ga voor meer informatie over smartengeld naar de pagina: Smartengeld claimen: vergoeding voor de immateriële schade.

Wilt u weten of u recht heeft op schadevergoeding en smartengeld voor uw littekens? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Vertel ons uw verhaal, dan zoeken wij het voor u uit!

Zelf berekenen

U wilt graag direct uw letselschade berekenen nadat u betrokken bent geraakt bij een ongeval.

Gratis

Onze juridische hulp is voor slachtoffers van ongevallen geheel gratis!

Ervaren

Wij hebben meer dan 15 jaar ervaring met het succesvol claimen van letselschade.