Letselschade Berekenen

Letselschade Berekenen

Belastinggarantie

Belastinggarantie

Vraagt u zich af of u belasting moet betalen over uw letselschadevergoeding? Bepaalde schadeposten worden door de belastingdienst gezien als belastbaar inkomen. Daarom eisen wij altijd een belastinggarantie van de verzekeraar van de tegenpartij. Dit wordt vastgelegd in de vaststellingsovereenkomst die u bij het afsluiten van uw letselschadezaak vaak moet ondertekenen.

Wij regelen de belastinggarantie voor u

Onze juristen staan voor u klaar met gratis juridische hulp en advies. Wij regelen de maximale schadevergoeding voor u en de belastinggarantie van de verzekeraar. Daar kunt u van op aan. Neem contact met ons op via het contactformulier. Vul uw naam, telefoonnummer en ongeval in. Wij nemen uw zaak gelijk in behandeling en bellen u dezelfde werkdag nog terug.

Meer weten over gratis juridische hulp en advies? Ga dan naar de pagina Gratis advies bij letselschade.

Belastinggarantie de betekenis

Wat verstaan we onder de belastinggarantie bij de vergoeding van letselschade? Met belastinggarantie geniet u de garantie dat de verzekeraar eventueel belastbare schadeposten voor zijn rekening neemt. Voor het geval dat de fiscus belasting eist over de vergoedingen die in box 1 van de inkomstenbelasting belanden. In box 1 wordt inkomen uit werk en woning belast.

De schadepost verlies aan verdienvermogen kan genoteerd worden als:

  • Gederfd loon of;
  • Verlies aan arbeidsvermogen

Bij gederfd loon en verlies aan verdienvermogen is de fiscus eerder geneigd belasting te innen over het schadebedrag dan bijvoorbeeld over de schadevergoeding die u krijgt in verband met de kosten voor het inschakelen van huishoudelijke hulp. Het gaat dan immers te gaan om een (tijdelijk) verlies aan arbeidscapaciteit.

Het is dus belangrijk dat de juiste formulering wordt gebruikt bij het aanduiden van deze schadepost. Zodat er geen belasting wordt geïnd door de fiscus. Mocht dat wel gebeuren dan kunt u zich beroepen op de belastinggarantie.

Uw letselschadevergoeding is onbelast

De schadepost die in de inkomstenbelasting (box 1) kan worden belast is het gederfde loon. De rest van de letselschadevergoeding, inclusief de smartengeldvergoeding, wordt niet belast als inkomen. De andere schadeposten die in aanmerking komen voor een vergoeding zijn immers geen inkomsten uit werk of woning. Maar een vergoeding voor de gemaakte onkosten van het slachtoffer.

Het kan wel voorkomen dat u vermogensbelasting (box 3) moet betalen als uw eigen vermogen boven een wettelijk vastgesteld bedrag uitkomt. U dient dan vermogensbelasting te betalen. Hier valt meestal niet aan te ontkomen. Bij grote bedragen dient hier bij het afwikkelingsvoorstel rekening mee te worden gehouden.

Belastinggarantie middels een vaststellingsovereenkomst

De belastinggarantie regelt uw persoonlijke jurist voor u met de verzekeraar. Dit gebeurt via de vaststellingsovereenkomst (VSO) aan het einde van het letselschadetraject. Maar wat staat daar eigenlijk allemaal in?

  1. Uw persoonsgegevens, de gegevens van uw persoonlijke jurist en de gegevens van de verzekeraar van de tegenpartij
  2. De toedracht van het ongeval
  3. De toegewezen schadeposten en erkenning van de aansprakelijkheid
  4. Het totale bedrag aan schadevergoeding (inclusief de voorschotten)
  5. De datum en het medium van de uitkering van de resterende schadevergoeding
  6. Finale kwijtingsclausule (partijen kunnen niets meer vorderen van elkaar)
  7. Voorbehoud (clausule op de finale kwijting: voor eventuele klachten in de toekomst die nog niet geheel te voorspellen zijn, maar wel direct te herleiden zijn naar het ongeval)
  8. De belastinggarantie

Wilt u meer weten over het letselschadetraject? Ga dan naar de pagina Hoe werkt het letselschadetraject.

Mocht de fiscus dan toch belasting willen innen over een deel van de schadevergoeding? Dan kunt u zich rechtstreeks wenden tot de verzekeraar met deze belastingaanslag. De verzekeraar gaat dan de discussie aan met de belastingdienst. Mocht de fiscus niet van zijn standpunt afwijken, dan betaalt de verzekeraar de inkomstenbelasting.

De belastinggarantie wordt bijna altijd standaard opgenomen in de vaststellingsovereenkomst. Laat u daarom altijd bijstaan door een ervaren jurist. Zo wordt u achteraf niet met belastingproblemen opgezadeld.

Onze juristen vragen indien noodzakelijk altijd om een belastinggarantie bij de verzekeraar van de tegenpartij. Wij weten hoe belangrijk dit is voor onze cliënten. U heeft er recht op en het is goed voor uw gemoedsrust. Neem vandaag nog contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Zelf berekenen

U wilt graag direct uw letselschade berekenen nadat u betrokken bent geraakt bij een ongeval.

Gratis

Onze juridische hulp is voor slachtoffers van ongevallen geheel gratis!

Ervaren

Wij hebben meer dan 15 jaar ervaring met het succesvol claimen van letselschade.