Letselschade Berekenen

Letselschade Berekenen

Psychisch letsel

Psychisch letsel

U heeft naar aanleiding van een ongeluk letsel opgelopen door toedoen van een ander. Dit letsel kan psychische schade veroorzaken. In sommige gevallen ontstaat ook alleen psychisch letsel, zonder lichamelijk letsel. Wat wordt er precies onder psychisch letsel verstaan? En hoe komt u in aanmerking voor een schadevergoeding?

Laat uw schadevergoeding claimen voor psychisch letsel

Wij bieden u 100% gratis juridisch advies en juridische hulp. Onze juristen weten hoe belangrijk het is dat u erkenning krijgt voor uw psychische leed. De maximale schadevergoeding, voorschotten en een snelle afhandeling zijn dan ook onderdeel van het letselschadetraject. Vul het contactformulier in met uw naam, telefoonnummer en ongeval. Wij bellen u dezelfde werkdag nog terug.

Definitie psychisch letsel

Psychisch letsel heeft betrekking op alle vormen van psychische schade die u kunt overhouden naar aanleiding van een ongeval. Deze psychische schade ontstaat vaak naast de lichamelijke en materiële schade. Veel slachtoffers krijgen hier in meer of mindere mate mee te maken. Enkele vormen van psychische letsel zijn:

 • Angststoornis
 • Onzekerheid
 • Depressie

Daarnaast zijn er ook vormen van psychisch letsel die zonder lichamelijk letsel ontstaan, zoals:

 • Posttraumatische stressstoornis
 • Burn-out

Dit kan wel weer lichamelijk klachten veroorzaken door de heftigheid van de aandoeningen.

Klachten van psychisch letsel

De klachten van psychisch letsel kunnen sterk variëren. Ieder individu gaat anders met de klachten om en ervaart de klachten op een andere manier. Dit zorgt ervoor dat er geen meetgraad kan worden gehangen aan de verschillende vormen van psychisch letsel. Veel voorkomende klachten zijn:

 • Angst voor de plek van het ongeval / objecten die aan het ongeval doen denken
 • Slaapstoornissen
 • Concentratieproblemen
 • Sombere gedachtes
 • Extreme vermoeidheid
 • Verminderde levenslust
 • Woedeaanvallen
 • Stemmingswisselingen
 • Wantrouwen
 • Overgevoeligheid voor bepaalde geluiden die aan het ongeval doen denken

De gevolgen van psychisch letsel

De klachten van psychisch letsel zijn niet aan de buitenkant te zien. Dit zorgt vaak voor onbegrip en vervelende situaties. Doordat het niet zichtbaar is kunnen andere mensen zich vaak niet inleven. Na een bepaalde tijd moet de angst of de depressie toch wel voorbij zijn?

De gevolgen van psychisch letsel kunnen echter zeer groot zijn. Als u last heeft van psychisch letsel uit dit zich vaak in alle facetten van uw leven. Uw werkzaamheden en dagelijkse leven kunnen onder uw psychische letsel lijden. In extreme gevallen kan psychisch letsel leiden tot arbeidsongeschiktheid. Bijvoorbeeld bij een posttraumatische stressstoornis die niet meer te genezen is.

Ga voor meer informatie over blijvend letsel naar de pagina Blijvende invaliditeit na ongeval.

Herstellen van psychisch letsel

Het herstellen van psychisch letsel kan enorm veel tijd in beslag nemen. Vaak bent u eerder genezen van lichamelijk letsel, dan van psychisch letsel. Het is erg belangrijk dat u uw eigen klachten altijd serieus neemt. Ook als er veel onbegrip heerst in uw omgeving. Erkenning van uw klachten is de eerste stap tot genezing.

Het is belangrijk dat u met uw klachten naar uw huisarts gaat. Doe dit zo snel mogelijk. Uw huisarts kan u dan doorverwijzen naar een psycholoog of psychiater. Daar wordt verder gekeken naar de behandelmethode die het beste aansluit op uw problematiek en uw persoonlijke situatie.

Schadevergoeding bij psychisch letsel

Heeft u door uw werkzaamheden een posttraumatische stressstoornis opgelopen? Of een burn-out? Dan spreken we over een beroepsziekte. Uw werkgever is aansprakelijk te stellen voor de letselschade als hij of zij niet aan de zorgplicht heeft voldaan.

Maar wanneer heeft een werkgever niet aan zijn of haar zorgplicht voldaan? Wij geven u twee voorbeelden:

 • Stel dat de werkdruk veel te hoog is. U heeft een 40-uur contract, maar de werkzaamheden eisen 60 uur per week van u. Het werk stapelt zich op. U informeert de werkgever, u informeert de bedrijfsarts, maar u krijgt nergens gehoor. Dit resulteert in een burn-out.
 • Stel dat u op een militaire missie wordt gestuurd. U krijgt geen goede voorlichting over eventuele psychische schade die kan ontstaan door de missie. En waar u terecht kunt met psychische klachten.

In deze gevallen is uw werkgever aansprakelijk te stellen voor de ontstane letselschade. De schadevergoeding die uw werkgever moet vergoeden wordt berekend aan de hand van uw persoonlijke situatie. Enkele schadeposten die vergoed moeten worden zijn:

 • Misgelopen inkomsten
 • Medische kosten
 • Reiskosten
 • Zelfmedicatie
 • Minder inkomsten bij arbeidsongeschiktheid
 • Smartengeld

Ga voor meer informatie over de verschillende schadeposten naar Schadeposten bij letselschade.

Smartengeld bij psychisch letsel

U heeft altijd recht op smartengeld na een ongeval met letsel. Smartengeld is de vergoeding die u krijgt voor de pijn, het verdriet en de verminderde levenslust. In feite dus voor de onzichtbare, psychische schade die u lijdt na het ongeval.

Dit kan een deel van het letsel zijn als u ook lichamelijk letsel heeft opgelopen. Heeft u een beroepsziekte opgelopen met een psychische aard? Dan heeft u nog steeds recht op smartengeld. Dit heeft dan ook betrekking op het verdriet en het effect dat de beroepsziekte heeft op uw dagelijkse leven.

Ga voor meer informatie naar de pagina Smartengeld berekenen.

Wij adviseren u om altijd de hulp in te schakelen van een ervaren jurist. Wij hebben meer dan 15 jaar ervaring op het gebied van letselschade. U krijgt van ons gegarandeerd gratis juridische hulp. En onze juristen streven naar de maximale schadevergoeding. Laat u bijstaan door juristen die uw problematiek erkennen en die uw behoeftes in acht nemen. Neem vandaag nog contact met ons op!

Zelf berekenen

U wilt graag direct uw letselschade berekenen nadat u betrokken bent geraakt bij een ongeval.

Gratis

Onze juridische hulp is voor slachtoffers van ongevallen geheel gratis!

Ervaren

Wij hebben meer dan 15 jaar ervaring met het succesvol claimen van letselschade.