Letselschade Berekenen

Letselschade Berekenen

Wat is letselschade?

Wat is letselschade?

De meeste mensen denken bij letselschade gelijk aan een verkeersongeval of een ongeval tijdens het fietsen of een andere activiteit, maar u kunt ook letselschade oplopen door bijvoorbeeld een bedrijfsongeval. Dit type letselschade is vaak lichamelijk, maar ook emotioneel of psychisch letsel (smartengeld) kan als letselschade worden opgevat.

Letselschade heeft een veel bredere betekenis dan men doorgaans denkt. Een overzicht van verschillende soorten letselschade vindt u op onze website. Toch vragen vele cliënten steeds vaker naar wat precies onder letselschade mag worden verstaan. Dit vergt uiteraard wat nadere juridische uitleg.

Causaal verband tussen letselschade en schadeveroorzakende gebeurtenis

Niet elk letsel is als ‘letselschade’ te claimen bij de tegenpartij, hiervoor moeten een aantal bewijzen op tafel worden gelegd. Net als bij andere juridische bureaus die zich met aansprakelijkheidsrecht bezig houden, wordt bij JBL&G de term altijd op een strikt juridische wijze bekeken. Dit betekent in essentie dat op zoek wordt gegaan naar een causaal verband tussen het ontstane letsel en de schadeveroorzakende gebeurtenis. In het gezondheidsrecht gaat het in dit verband vaak over ‘medische causaliteit’. Medische causaliteit vaststellen is vaak de manier om letselschade daadwerkelijk te kunnen claimen bij de verzekeraar van de tegenpartij.

Wat u moet beseffen over het claimen van letselschade is dat we aannemelijk moeten maken dat u gezondheidsklachten of ander letsel hebt opgelopen door een actie van een ander partij, d.w.z, dat er in juridische termen een ‘conditio sine qua non relatie’ bestaat tussen het letsel en de veroorzakende gebeurtenis. Vergeet de Latijnse termen maar even voor het gemak, eigenlijk gaat het erom dat uw letsel niet zou zijn ontstaan als de schadeveroorzaker ‘iets’ niet had gedaan. Een actie van iemand anders is dus een duidelijke aanwijsbare en veroorzakende gebeurtenis waardoor uw letsel is ontstaan.

Letselschade is breder verband

De meeste mensen betrekken mogelijke letselschade vooral op zichzelf, maar de term kan ook in breder verband worden opgevat. Denkt u maar eens aan het overlijden van een kostwinner door een auto-ongeluk waarbij schuld van een ander kan worden bewezen. Iemand zit niet alleen plotseling zonder partner, maar heeft ook financiële schade opgelopen door verlies aan inkomen. Lees hier meer over overlijdensschade.

Omdat veel mensen niet weten wat allemaal onder letselschade kan worden verstaan en hoe breed de juridische term eigenlijk ‘mag’ worden opgevat in het Nederlandse recht, is het juist goed om onze specialisten specifiek te laten kijken naar uw zaak. Zo is ook het gehele bedrag aan schadevergoeding beter in kaart te brengen en weet u precies waar u aan toe bent.

Wilt u ook graag kosteloze hulp bij het claimen van uw letselschade? Laat uw gegevens achter en wij nemen vandaag nog contact met u op.

Meer weten? Lees de meest veelgestelde vragen over letselschade hier!

Zelf berekenen

U wilt graag direct uw letselschade berekenen nadat u betrokken bent geraakt bij een ongeval.

Gratis

Onze juridische hulp is voor slachtoffers van ongevallen geheel gratis!

Ervaren

Wij hebben meer dan 15 jaar ervaring met het succesvol claimen van letselschade.